Alfabetik Ödüllü kişi arama
Venkata Raman
Chandrasekhara Venkata Raman 7 Kasım 1888 tarihinde Güney Hindistan Trichinopoly doğdu. Babası ilk akademik bir atmosferde dalmış olduğu kadar matematik ve fizik alanında öğretim görevlisi oldu. Cumhurbaşkanlığı Koleji, Madras, 1902 yılında girdi ve 1904 yılında onun BA geçti muayene, fizik ilk etapta ve altın madalya kazanan, 1907 yılında yüksek ayrım elde etmek, onun yüksek lisans derecesi kazandı.
Optik ve akustik Onun ilk araştırmalar onun tüm kariyer adamıştır soruşturma iki alan bir öğrenci iken gerçekleştirildi.
O zaman en iyi imkanları sunmak için bilimsel bir kariyer ortaya çıkmadı bu yana, 1907 yılında Raman Hint Maliye Bölümü katıldı; ofisinde görev onun çoğu zaman aldı ama, Raman, deneysel araştırmalar yürüten laboratuvar için fırsatlar bulundu. Kalküta Hint Bilim Yetiştirme Derneği (1919 yılında Fahri Sekreteri oldu).
1917 yılında Kalküta Üniversitesi Fizik yeni donatılmış Palit Başkanı teklif ve kabul etmeye karar verdi. Kalküta az 15 yıl sonra, Bangalore (1933-1948) Hindistan Bilim Enstitüsü'nde profesör oldu ve 1948 yılından bu yana kendisi tarafından kurulmuş ve donatılmış Bangalore Raman Araştırma Enstitüsü Direktörü. O da Editör olduğu, 1926 yılında Hint Journal of Physics kurdu. Raman Hint Bilimler Akademisi kurulması sponsor ve kurulduğu günden bu yana Başkan olarak görev yaptı. O da çok işini yayınlanan edildiği, bu akademinin Proceedings başlatılan ve Güncel Bilim yayınlamaktadır Şu Bilimi Derneği, Bangalore (Hindistan) Başkanı.
Bazı Raman erken anılarının Hint Associationfor Bültenleri Bilim Yetiştiriciliği (Bull. 6 ve 11, "Titreşimler Bakım" ile ilgili olarak ortaya çıktı. Bull 15, 1918, keman ailesinin müzik aletleri teorisi ile ilgili .) Kıl der Physik, 1928 8. Cilt müzik aletleri teorisi ile ilgili bir makale katkıda bulunmuştur. 1922 yılında "Moleküler Işık Kırınım", sonuçta kendi adını taşıyan radyasyon etkisi, 28 Şubat 1928, keşfi, onun işbirlikçileri ile soruşturma bir dizi ilk ("üzerine yaptığı çalışma yayınladı yeni bir radyasyon ", Hint J. Fiz, 2 (1928) 387), ve ona 1930 Nobel Fizik Ödülü kazandı.
Raman tarafından yürütülen diğer soruşturmalar maruz deneysel ve teorik çalışmalar, ultrasonik ve hipersonik frekansları (1934-1942 yayınlanan) akustik dalgalar, ışık kırınım ve kristalleri kızılötesi titreşimler X-ışınları tarafından üretilen etkileri sıradan bir ışık. 1948 Raman, kristal dinamikleri yeni bir şekilde temel sorunları yaklaştı kristaller spektroskopik davranış, eğitim yoluyla. Onun laboratuvarda elmas, çok sayıda yanardöner maddelerin yapısı ve optik davranış (labrador, feldispat inci, akik, opal, inci) yapısı ve özellikleri ile ilgili olmuştur.
Onun diğer çıkarları arasında kolloidler optik, elektrik ve manyetik anizotropi, ve insan vizyonu fizyolojisi edilmiştir.
Raman, fahri doktora ve bilimsel toplumların üyelikleri çok sayıda onur olmuştur. O kariyerine (1924) erken Royal Society üyeliğine seçildi ve 1929 yılında şövalye oldu.
Nobel anlatım, Fizik 1922-1941, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1965
Chandrasekhara Venkata Raman was born at Trichinopoly in Southern India on November 7th, 1888. His father was a lecturer in mathematics and physics so that from the first he was immersed in an academic atmosphere. He entered Presidency College, Madras, in 1902, and in 1904 passed his B.A. examination, winning the first place and the gold medal in physics; in 1907 he gained his M.A. degree, obtaining the highest distinctions.
His earliest researches in optics and acoustics - the two fields of investigation to which he has dedicated his entire career - were carried out while he was a student.
Since at that time a scientific career did not appear to present the best possibilities, Raman joined the Indian Finance Department in 1907; though the duties of his office took most of his time, Raman found opportunities for carrying on experimental research in the laboratory of the Indian Association for the Cultivation of Science at Calcutta (of which he became Honorary Secretary in 1919).
In 1917 he was offered the newly endowed Palit Chair of Physics at Calcutta University, and decided to accept it. After 15 years at Calcutta he became Professor at the Indian Institute of Science at Bangalore (1933-1948), and since 1948 he is Director of the Raman Institute of Research at Bangalore, established and endowed by himself. He also founded the Indian Journal of Physics in 1926, of which he is the Editor. Raman sponsored the establishment of the Indian Academy of Sciences and has served as President since its inception. He also initiated the Proceedings of that academy, in which much of his work has been published, and is President of the Current Science Association, Bangalore, which publishes Current Science (India).
Some of Raman's early memoirs appeared as Bulletins of the Indian Associationfor the Cultivation of Science (Bull. 6 and 11, dealing with the "Maintenance of Vibrations"; Bull. 15, 1918, dealing with the theory of the musical instruments of the violin family). He contributed an article on the theory of musical instruments to the 8th Volume of the Handbuch der Physik, 1928. In 1922 he published his work on the "Molecular Diffraction of Light", the first of a series of investigations with his collaborators which ultimately led to his discovery, on the 28th of February, 1928, of the radiation effect which bears his name ("A new radiation", Indian J. Phys., 2 (1928) 387), and which gained him the 1930 Nobel Prize in Physics.
Other investigations carried out by Raman were: his experimental and theoretical studies on the diffraction of light by acoustic waves of ultrasonic and hypersonic frequencies (published 1934-1942), and those on the effects produced by X-rays on infrared vibrations in crystals exposed to ordinary light. In 1948 Raman, through studying the spectroscopic behaviour of crystals, approached in a new manner fundamental problems of crystal dynamics. His laboratory has been dealing with the structure and properties of diamond, the structure and optical behaviour of numerous iridescent substances (labradorite, pearly felspar, agate, opal, and pearls).
Among his other interests have been the optics of colloids, electrical and magnetic anisotropy, and the physiology of human vision.
Raman has been honoured with a large number of honorary doctorates and memberships of scientific societies. He was elected a Fellow of the Royal Society early in his career (1924), and was knighted in 1929.
From Nobel Lectures, Physics 1922-1941, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1965