Alfabetik Ödüllü kişi arama
Maria Sklodowska-Curie
Marie Curie, kızlık soyadı Maria Sklodowska, 7 Kasım 1867, ortaokul öğretmeni kızı Varşova'da doğdu. O, yerel okullar ve babası bazı bilimsel eğitim genel bir eğitim aldı. O öğrencilerin 'devrimci örgüt dahil oldu ve Polonya, Rusya, Kraków o zaman Avusturya egemenliği altında egemen bir parçası sonra, Varşova terk etmek ihtiyatlı bulundu. 1891 yılında, o Sorbonne'da o Fizik ve Matematik Bilimleri Licenciateships elde nerede onu çalışmalarına devam etmek için Paris'e gitti. O, 1894 yılında Fizik Okulu Profesörü Pierre Curie ile tanıştı ve ertesi yıl evlendiler. O, kocasının Sorbonne Üniversitesi'nde Fizik Laboratuvarı Başkanı olarak başarılı oldu, 1903 yılında Science derecesi Doktor kazandı ve 1906 yılında Pierre Curie trajik ölümünden sonra, o Bilimler Fakültesi Genel Fizik Profesörü olarak onun yerini aldı ilk kez bir kadın bu görevi almıştır. Aynı zamanda, 1914 yılında Paris Üniversitesi'nde Radyum Enstitüsü, Curie Laboratuvar Müdürü olarak atandı.
Onun erken araştırmalar, kocası ile birlikte, sık sık zor şartlar altında yapıldı, laboratuvar düzenlemeleri yetersiz olduğunu ve her ikisi de, geçimini kadar öğretim üstlenmek zorunda. 1896 yılında Henri Becquerel tarafından radyoaktivitenin keşfi Marie doğum ülke adını polonyum izolasyon ve radyum neden parlak araştırmalar ve analizler Curies esin kaynağı oldu. Mme. Curie, karakterizasyonu ve özellikleri, terapötik özellikleri özellikle dikkatli bir çalışma için izin vermek için, yeterli miktarda radyoaktif kalıntılardan radyum ayrılması için yöntemler geliştirdi.
Mme. Curie aktif hayatı boyunca acı hafifletmek ve I. Dünya Savaşı sırasında kızı Irene tarafından desteklenen, o bu sorun çalışmalarına bizzat kendini adamış radyum kullanımı teşvik etti. O, hayatı boyunca bilim onu ??coşku muhafaza kadar doğduğu şehirde bir radyoaktivite laboratuarı kurmak için 50.000 $ 'lık bir hediye ile onu sundu 1929'da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Hoover, Amerikan bilim arkadaşları tarafından bağışlanan, radyum satın almak için Varşova laboratuar kullanın.
Mme. Curie, sessiz, vakur ve alçakgönüllü, dünya çapında bilim adamları tarafından büyük saygı ve hayranlık yapıldı. O ölene kadar 1911 Conseil du Fizik Solvay bir üyesi olan ve 1922 yılından bu yana o, Milletler Cemiyeti'nin Fikri İşbirliği Komitesi bir üyesi olmuştu. Onun çalışma bilimsel dergilerde çok sayıda makale ve o Recherches sur les Maddeler Radioactives (1904), L'Isotopie et les Elementler, izotop ve klasik Traité 'de Radioactivité (1910) yazarıdır.
Mme önemi. Curie ona bahşettiği sayısız ödül yansır. O birçok onursal bilim, tıp ve hukuk derecelerini ve dünya çapında öğrenilen toplumların onursal üyelikleri aldı. Kocası ile birlikte, o Ödülün diğer yarısı verildi Becquerel tarafından keşfedilen kendiliğinden radyasyon onların çalışma için 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü yarısı verildi. 1911 yılında ikinci bir Nobel Kimya Ödülü, bu sefer, o radyoaktivite onu tanıma aldı. O da kocası, 1903 yılında Royal Society of Davy Madalyası ile birlikte, alınan ve 1921 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Harding, Amerika kadınların adına, ona hizmet tanınması ona bir gram radyum ile sundu bilim.
Daha fazla bilgi için, bkz. Pierre Curie biyografisi. Mme. Curie, 4 Temmuz 1934 tarihinde, kısa bir hastalıktan sonra, Savoy, Fransa öldü.
Nobel anlatım, Fizik 1901-1921, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1967
Marie Curie, née Maria Sklodowska, was born in Warsaw on November 7, 1867, the daughter of a secondary-school teacher. She received a general education in local schools and some scientific training from her father. She became involved in a students' revolutionary organization and found it prudent to leave Warsaw, then in the part of Poland dominated by Russia, for Cracow, which at that time was under Austrian rule. In 1891, she went to Paris to continue her studies at the Sorbonne where she obtained Licenciateships in Physics and the Mathematical Sciences. She met Pierre Curie, Professor in the School of Physics in 1894 and in the following year they were married. She succeeded her husband as Head of the Physics Laboratory at the Sorbonne, gained her Doctor of Science degree in 1903, and following the tragic death of Pierre Curie in 1906, she took his place as Professor of General Physics in the Faculty of Sciences, the first time a woman had held this position. She was also appointed Director of the Curie Laboratory in the Radium Institute of the University of Paris, founded in 1914.
Her early researches, together with her husband, were often performed under difficult conditions, laboratory arrangements were poor and both had to undertake much teaching to earn a livelihood. The discovery of radioactivity by Henri Becquerel in 1896 inspired the Curies in their brilliant researches and analyses which led to the isolation of polonium, named after the country of Marie's birth, and radium. Mme. Curie developed methods for the separation of radium from radioactive residues in sufficient quantities to allow for its characterization and the careful study of its properties, therapeutic properties in particular.
Mme. Curie throughout her life actively promoted the use of radium to alleviate suffering and during World War I, assisted by her daughter, Irene, she personally devoted herself to this remedial work. She retained her enthusiasm for science throughout her life and did much to establish a radioactivity laboratory in her native city - in 1929 President Hoover of the United States presented her with a gift of $ 50,000, donated by American friends of science, to purchase radium for use in the laboratory in Warsaw.
Mme. Curie, quiet, dignified and unassuming, was held in high esteem and admiration by scientists throughout the world. She was a member of the Conseil du Physique Solvay from 1911 until her death and since 1922 she had been a member of the Committee of Intellectual Co-operation of the League of Nations. Her work is recorded in numerous papers in scientific journals and she is the author of Recherches sur les Substances Radioactives (1904), L'Isotopie et les Éléments Isotopes and the classic Traité' de Radioactivité (1910).
The importance of Mme. Curie's work is reflected in the numerous awards bestowed on her. She received many honorary science, medicine and law degrees and honorary memberships of learned societies throughout the world. Together with her husband, she was awarded half of the Nobel Prize for Physics in 1903, for their study into the spontaneous radiation discovered by Becquerel, who was awarded the other half of the Prize. In 1911 she received a second Nobel Prize, this time in Chemistry, in recognition of her work in radioactivity. She also received, jointly with her husband, the Davy Medal of the Royal Society in 1903 and, in 1921, President Harding of the United States, on behalf of the women of America, presented her with one gram of radium in recognition of her service to science.
For further details, cf. Biography of Pierre Curie. Mme. Curie died in Savoy, France, after a short illness, on July 4, 1934.
From Nobel Lectures, Physics 1901-1921, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1967